Erdélyben jártunk (HAT-18-02-0061)

Az Együttműködés szakközépiskolák között elnevezésű, Murok, cimet, pityóka című nyertes Határtalanul pályázatunk keretében 22 diák és 3 kísérőtanár látogatott el székelykeresztúri testvériskolánkba. A pályázatban vállalt feladatokat sikeresen megvalósítottuk: megismerkedtünk a székely nyelvjárás legfontosabb jellemzőivel, különleges tájszavaival.  Meghallgathattuk Zsidó Ferenc, erdélyi magyar író, műfordító, néprajzkutató ízes szavait a magyarok és székelyek eredetéről, a helyiek beszédmódjának alaki, grammatikai, szókincsbeli sajátosságairól. Azt is megtudtuk, hogy egy székelyföldi rapegyüttes is a helyi dialektust használja számaiban.

A vállalt feladatok mellett jutott idő csodás kirándulásokra is. A Gyilkos-tó, a Békás-szoros még úgy is varázslatos látványt jelentett, hogy szinte szünet nélkül zuhogott az eső. Az időjárás a Madarasi-Hargita meghódítását sem könnyítette meg. Örömmel tapasztaltuk, hogy a székelykeresztúri Petőfi-kultuszt újabb emlékhely gazdagítja: a Gyárfás-kúria udvarán felállított térkompozíció, amely közelebb visz a költő emlékét övező igazságok és legendák megismeréséhez. Több mint 25 évvel Bözöd falu elárasztása után is át tudtuk érezni a helyiek tragédiáját, hiszen a ma oly festői látványt nyújtó Bözödi-tó vize közel 130 ember otthonának lett végső nyughelye.

Köszönjük testvériskolánk valamennyi dolgozójának és diákjának, hogy segítettek emlékezetessé tenni kirándulásunkat. Külön köszönjük Kiss József tanár úr segítségét és támogató közreműködését a pályázat megvalósításában.

Share/Save